Γειά σου GeoKos!
Διάβασα τις ερωτήσεις σου και θα ήθελα να απαντήσω σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη περί επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Σίγουρα το να μην σπουδάζεις στον τόπο σου έχει δυσκολίες και πάνω από όλα το κόστος διαμονής εάν δεν έχεις κάποιον να σε φιλοξενήσει.
Πέρασες στο ΤΕΙ Πληροφορικης Θεσσαλονίκης.... και σκέφτεσαι να ξαναδώσεις, ένας λόγος θέλεις να μπείς στα ΑΕΙ για πιο εύκολες μεταπτυχιακές σπουδές. Σου αρέσει η Γεωλογία, η Τοπογραφία, η Γεωπληροφορική και δεν σε ενδιαφέρουν τα μεταπτυχιακά του τμήματος της γεωλογίας, απλά ότι έχει σχέση με πληροφορική.
Τυχαίνει να είμαι Γεωλόγος και να έχω διδαχθεί τις αρχές της γεωπληροφορικής από καθηγητή της πληροφορικής - μαθηματικό δηλ. όχι γεωλόγο.
Νομίζω ότι δεν πρέπει να κατευθυνθείς προς την γεωλογία. Στην Ελλάδα οι γεωλόγοι είμαστε αναγκασμένοι ακόμη και εάν καταφέρουμε να ασχοληθούμε με το αντικείμενο, να κάνουμε 2 δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά αφού ο ανταγωνισμός στον κλάδο εσωτερικά αλλά και από γύρω, από άλλες ειδικότητες (μεταλλειολόγους, πολ.μηχανικούς, γεωγράφους, περιβαλλοντολόγους κλπ) είναι τεράστιος και δεν αφήνει περιθώρια μιάς καλής θέσης εργασίας με ικανοποιητικές αποδοχές.
Σαν τοπογράφος νομίζω η κατάσταση είναι παρόμοια τα μεγάλα έργα υποδομής έχουν τελειώσει και τα κονδύλια για αυτά τα έργα δεν θα δίνονται απο τώρα και στο εξής με την ευκολία που δίνονταν στις εταιρίες και δούλευαν τεχνίτες και μηχανικοί, έτσι δεν νομίζω ότι και ο κλάδος αυτός θα έχει ιδιαίτερη δουλειά τα επόμενα 10 χρόνια μέχρι να ξεπεραστεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση καιι ήδη εάν κοιτάξεις τις αγγελίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα βρείς πλήθος άνεργων τοπογράφων που ζητούν οποιοδήποτε είδους εργασίας.
Νομίζω η αρχική επιλογή, το ΤΕΙ πληροφορικής είναι η καλύτερη. Μπορείς μετά να κάνεις μεταπτυχιακό, δεν χρειάζεται να είναι σε ΑΕΙ (στην ελεύθερη αγορά εργασίας δεν έχει πιά κανένα ρόλο) ή να εμβαθύνεις τις γνώσεις σου σε κάποιους (1 -2 - 3 κλπ) τομείς των υπολογιστών και τις πληροφορικής στην Ελλάδα η το εξωτερικό.
Επίσης παρόλες τις δυσκολίες και στον τομέα της πληροφορικής νομίζω είναι ενα επάγγελμα με πολλές προοπτικές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και μπορείς εύκολα να ανοίξεις και δική σου δουλειά σαν ελεύθερος επαγγελματίας.