Είναι το πρώτο θέμα που ανοίγεται σε αυτό το φόρουμ μιας και η γεωφυσική καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της γεωλογίας...
Παρακάτω παραθέτω ένα άρθρο σχετικά με την πρόγνωση των σεισμών..
Πώς θα εντοπίζει το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεγαλύτερη ακρίβεια τα χαρακτηριστικά τους
Νέα μέθοδος για πρόβλεψη σεισμών
Τι αποκαλύπτει στο «Βήμα» ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής κ. Βασίλης Παπαζάχος
Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ
Μια νέα μέθοδο μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης των σεισμών πολύ περισσότερο εντοπισμένη τοπικά και χρονικά κατάρτισε ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Θεσσαλονίκης. Με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαζάχο, η ομάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σχετικής μελέτης η οποία αναμένεται ότι θα φθάσει σε επίπεδο παραγωγής των πρώτων αξιοποιήσιμων αποτελεσμάτων ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το νέο μοντέλο διακρίνεται για τον πολύ σημαντικό περιορισμό που επιτυγχάνει στη διακύμανση της πρόβλεψης σε ό,τι αφορά τα τρία βασικά μεγέθη που προσδιορίζουν έναν σεισμό: τον χρόνο, τον χώρο και την ένταση. Καθίσταται πλέον δυνατή η πρόβλεψη της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα λάβει χώρα η δόνηση εντός εύρους τριών ως πέντε ετών, τη στιγμή που οι προγενέστερες μέθοδοι εξαντλούσαν τις δυνατότητές τους στον εντοπισμό μιας δεκαετίας. Το επίκεντρο του σεισμού υπολογίζεται με ακρίβεια 30 ως 50 χλμ., έναντι μέχρι πρότινος δυνατότητας εντοπισμού εύρους 100 χλμ. Η ένταση του σεισμού προβλέπεται με ακρίβεια τριών δεκάτων της μονάδας Ρίχτερ (έναντι πέντε).
«Πρόκειται για μια νέα μεθοδολογία μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης που βασίστηκε σε προγενέστερες, τις οποίες όμως βελτιώνει σημαντικά σε επίπεδο ακρίβειας των προβλέψεων» εξήγησε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο «Βήμα» ο κ. Παπαζάχος. «Η ομάδα εργασίας υιοθέτησε έναν συνδυασμό της θεωρητικής φυσικής με σεισμολογικές παρατηρήσεις, τον οποίο μελετά εντατικά όλο τον τελευταίο χρόνο. Ως σήμερα το μοντέλο έχει τροφοδοτηθεί με δεδομένα που αφορούσαν χρονικές στιγμές προγενέστερες ήδη τετελεσμένων σεισμών και παρήγαγε αποτελέσματα σύμφωνα με τα πραγματικά μεγέθη της πραγματοποιηθείσας δόνησης. Πλέον, χρειάζεται χρόνος προκειμένου η μεθοδολογία να εφαρμοστεί και σε πραγματικές συνθήκες πρόβλεψης μελλοντικής σεισμικής δραστηριότητας».
Το μοντέλο αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα διατύπωσης προβλέψεων και επί του ενδεχομένου διέγερσης συγγενών περιοχών εξαιτίας του καταστρεπτικού σεισμού στην Τουρκία;
«Ναι, εκτιμώ ότι εντός των προσεχών μηνών θα έχουμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία επί της πιθανότητας αυτής, τα οποία ασφαλώς θα τεθούν στη διάθεση της πολιτείας. Σήμερα, βάσει των σχετικών διεθνών μοντέλων αλλά και των ιστορικών δεδομένων της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, γνωρίζουμε ότι είναι πιθανόν ένας ισχυρός σεισμός να έχει συνέπεια τη διέγερση στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο του 1953 σεισμός έντασης 7,4 Ρίχτερ στο δυτικό άκρο του ρήγματος της Ανατολίας δηλαδή λίγο δυτικότερα από τον πρόσφατο στη Νικομήδεια είχε συνέπεια να ακολουθήσουν άλλες τέσσερις ισχυρές δονήσεις σε μια τριετία: τον Αύγουστο του ίδιου έτους στην Κεφαλλονιά (7,2 Ρίχτερ), τον Απρίλιο του 1954 στους Σοφάδες της Θεσσαλίας (επτά Ρίχτερ), τον Ιούλιο του 1956 στην Αμοργό (7,5 Ρίχτερ) και το 1957 στη Ρόδο (7,2 Ρίχτερ). Βεβαίως, όπως είναι γνωστό στη σεισμολογία, τα φαινόμενα δεν επαναλαμβάνονται. Ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι και στην περίπτωση αυτή θα σημειωθεί κάποια "μετανάστευση". Απλώς υφίσταται αυξημένη πιθανότητα μεσοπρόθεσμης ή και μακροπρόθεσμης διέγερσης».
Πόσο κινδυνεύει η χώρα μας από πιθανή τέτοια διέγερση;
«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Γεωγραφική περιοχή υψηλού κινδύνου αποτελεί όπως προανέφερα ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος και όχι μόνο το Βόρειο Αιγαίο όπως συχνά αναφέρεται».
Υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού των περιοχών της Ελλάδας που συγκεντρώνουν αυξημένη πιθανότητα διέγερσης;
«Αυτή τη στιγμή όχι. Ως τέτοιος χώρος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολόκληρη η ελληνική επικράτεια».
Πόσο αποτελεσματικά κρίνετε τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμών;
«Είναι αλήθεια ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Οι τέτοιου είδους παρεμβάσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: αυτές που αφορούν την κατάρτιση σχεδίων προς υλοποίηση μετά τον σεισμό και εκείνες στο πλαίσιο των οποίων τόσο η κατάρτιση όσο και η υλοποίηση του σχεδιασμού λαμβάνουν χώρα προ του σεισμού. Στο τελευταίο αυτό επίπεδο υστερούμε ακόμη».
Το ΒΗΜΑ, 22/08/1999 , Σελ.: A23
Κωδικός άρθρου: B12674A231
ID: 174775[center]