Οταν λες συντελεστης βαθειας διηθησης ενοεις μεχρι ποσο βαθεια μπορει να φτασει μια ποσοτητα νερου?
Αν ενοεις αυτο τοτε εξαρταται απο παρα πολλους παραγοντες.
1)Βλαστηση , η οποια λογο εξατμισιδιαπνοης αποροφαει νερο και δρα αρνητικα στο βαθος διηθησης.
2)Πακτωση του εδαφους(απο ζωα , μηχανηματα ελλειψη βλαστησης κ.α) η οποια δρα και αυτη αρνητικα.
3)Κλιση μιας περιοχης , αντιλαμβανεσαι οτι σε μεγαλες κλισεις ευνοειται η επειφανειακη αποροη σε σχεση με την διηθηση.
4)Απο την φυση των πετρωματων , σε αυτο θα γινω πιο συγκεκριμενος στην συνεχεια .
5)Ενοειται απο το ποσοστο των κατακρημνισματων , γενικα υπαρχει η εμπειρικη σχεση που συνδεει κατακρημνισματα και κατεισδυση Ι=αΡ-β οπου Ι=κατεισδυση(σε mm η σε m^3 η επι τις 100) Ρ=κατακρημνισματα(σε αντιστοιχες μοναδες ) α=σταθερα της περιοχης , β=οριακη τιμη κατω απο την οποια δεν εχουμε κατεισδυση(λεγοντας κατεισδυση στην υδρογεωλογια ενοουμε την ενεργη κατεισδυση δηλαδη αυτην που τροφοδοτει υδροφορους οριζοντες και οχι αυτη που αναπληρωνει ποσοστα υγρασιας στα εειφανειακα στρωματα οπως το υγροσκοπικο και το υμενωδες νερο).
Ενοειται οτι μεγαλο ρολο παιζει το υποβαθρο , δηλαδη αν στα 10 μετρα εχεις εναν αδιαπερατο σχηματισμο ειτε αυτος ειναι συμπαγες πετρωμα χωρις δευτερογενες πορωδες(διακλασεις) οπως π.χ δουνιτης κ.α ειτε ειναι ενας σχηματισμος με μεγαλο πορωδες αλλα μηδενικο ενεργο πορωδες οπως π.χ αργιλλικα στρωματα , ενοειται οτι το νερο θα σταματησει στα 10 μετρα.
Η φυση των πετρωματων επηρεαζει παρα πολυ την κατεισδυση , για συμπαγη πετρωματα η περατοτητα τους εξαρταται απο το ποσοστο των διακλασεων και απο τις διαστασεις τους(στην Ελλαδα λογω της της ενεργου τεκτονικης υπαρχουν γενικα διακλασεις στα πετρωματα εκτος και αν αυτες επουλωθηκαν με αργιλλικα υλικα κ.α).
Στα πορωδη πετρωματα η περατοτητα εξαρταται απο την κοκκομετρικη τους συσταση , σε γενικες γραμμες οσο πιο ομοιομορφη κοκκομετρικη συσταση εχει και οσο λιγοτερα αργιλλικα υλικα τοσο μεγαλυτερη περατοτητα εχει , ο γενικος τυπος που εκφραζει την περατοτητα (ειναι προσεγγιστικος αλλα δινει πολυ καλα αποτελεσματα ) ειναι Κ=100d^2 οπου Κ=συντελεστης περατοτητας , d=η διαμετρος των κοκκων που αντιστοιχει στο 10% του συνολικου βαρος . Για τα συμπαγη πετρωματα μπορει να βρεις την περατοτητα με βαση τον νομο του darcy ο οποιος λεει V=K i οπου V=ταχυτητα ροης , Κ=περατοτητα , ι=υδραυλικη κλιση η αλλιως gradΦ οπου Φ=υψος σταθμης , αν λυσεις ως προς Κ εχει Κ=V/ι, βεβαια ο νομος του darcy εχει καποια ορια ισχυος αλλα δεν νομιζω οτι θα τα πω καλα , καλητερα να παρεις ενα βιβλιο (υδρογεωλογια τομος 1 του Σουλιου εκδοσεις εκδοσεις university studio press) ,παντως γενικα ο νομος του darcy πρεπει να χρησιμοποιειται επιφιλακτικα στους ασβεστολιθους και γενικα στα συμπαγη πετρωματα.
Γενικα η περατοτητα για διαφορους σχηματισμους ( και το ξαναλεω γενικα) ειναι οι εξης:
ασβεστολιθικες(καρστικες γενικα δηλαδη και μαρμαρα , δολομιτες κ.α) 25-60%
προσχωσιγενεις 10-20%
οφιολιθικες 4-8%
φλυσχης ,μαργες ,φυλλιτες κ.α 3-7%
γρανιτικες 5-12 %
μολλασικοι , ψαμμιτικοι και παρεμφεροι σχηματισμοι 15-25%
ηφαιστειακα πετρωματα 3-8%
γνευσιοι , πρασινοσχιστολιθοι , μαρμαρυγιακοι σχιστολιθοι κτλ 3-7%
Πολυ σημαντικο ρολο παιζει το κλιμα και η εποχη της περιοχης , διοτι π.χ το καλοκαιρι ολα τα ποσα των κατακρημνισματων αποροφουνται ως τοπικη υγρασια στους επιφανειακους σχηματιμους(υγροσκοπικο υμενωδες νερο) και δεν εισερχονται στους υδροφορεις δηλαδη δεν πηγαινουν βαθεια , αντιθετα το χειμωνα που το εδαφος ειναι κορεσμενο σε νερο κατακρατησης τα κατακρημνισματα εισερχονται απευθειας στον υδροφορεα.
Γενικα στους ασβεστολιθους που ρωτησες το νερο λογικα φτανει σε μεγαλα βαθη(παντα μεσα στους ασβεστολιθους) λογω καρτσικης διαβρωσης συνηθως σε παραλληλες διακλασεις.
Εγω θα σου προτεινω να διαβασεις το βιβλιο που Υδρογεωλογια 1 το οποιο τα λεει ωραια , επισης τα ορια του νομου του darcy ειναι πολυ σημαντικα αλλα αν τα αναλυσω εδω θα σε κουρασω.
Γενικα περα απο ολες αυτες τις πα..ρολογιες εαν εχεις εναν περατο σχηματισμο και αρκετες βροχωπτωσεις τοτε το νερο θα φτασει μεχρι το αδιαπερατο σχηματισμο (εκτος και αν τον προλαβει η εξατμιση λογω τριχωειδων φαινομενων ).Δηλαδη το βαθος εξαρταται απο την γεωλογια της περιοχης.
Και ολα θα ισχυουν αν με τον ορο συντελεστης βαθειας διηθησης εννοεςι το ποσο βαθεια πηγαινει το νερο.