Geometeo Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 429 Ηλικία : 36 Τόπος : Θεσσαλονίκη - Άνω Τούμπα (95 m) Registration date : 13/03/2008
| Θέμα: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Σαβ Μαρ 15, 2008 5:01 am | |
| Μία από τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν σε όποιαδήποτε εφαρμογή πρόγνωσης σεισμών είναι "η περιοχή" όπου θα εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός.
Μία αναλυτική απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα μπορεί να δωθεί από όποιοδήποτε πρόδρομο πεδίο μεταβολής φυσικής παραμέτρου που έχει κατευθυντικές ιδιότητες σχετικές με την θέση του επικεντρικού χώρου του σεισμού που πρόκειται να προβλεφθεί. Το πρόδρομο ηλεκτρικό πεδίο που παράγεται στον εστιακό χώρο ενός επικειμένου σεισμού έχει αυτές τις ιδιότητες.
Η παραγωγή προδρόμων ηλεκτρικών σημάτων έχει αμφισβητηθεί από πολλούς σεισμολόγους, αν και υπάρχουν πολλοί φυσικοί μηχανισμοί σχετικοί με το θέμα αυτό που έχουν παρουσιασθεί στην σχετική βιβλιογραφία. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικοί από τους κυριότερους τέτοιους μηχανισμούς:
Τα καταγραφόμενα πρόδρομα ηλεκτρικά σήματα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της θέσης της "φαινόμενης σημειακής θεωρητικής πηγής ρεύματος" που δημιουργείται στον εστιακό χώρο και κατά συνέπεια μπορεί να εντοπιστεί με πολύ καλή ακρίβεια η επικεντρική του περιοχή. Ο εντοπισμός αυτός, θεωρητικά, μπορεί να γίνει σε όλο το παραγόμενο ηλεκτρικό φάσμα. Στην πράξη όμως, λόγω του διαφορετικού βαθμού απορρόφησης ενέργειας στις διάφορες συχνότητες, από το έδαφος, αυτό είναι δυνατόν να γίνει μόνο για μεγάλα μήκη κύματος (πολύ χαμηλές συχνότητες). Η μέχρι σήμερα εμπειρία, μετά από σχεδόν δύο ετών καταγραφές του ηλεκτρικού πεδίου της γής, έχει δείξει ότι τα υψίσυχνα ηλεκτρικά σήματα, με την παρουσία τους, υποδηλώνουν μόνο την χρονική παρουσία της τελικής φάσης της προετοιμασίας ενός μεγάλου σεισμού. Αντίθετα, τα VLP ηλεκτρικά σήματα καθώς και το ταλαντούμενο ηλεκτρικό πεδίο επιτρέπουν τον υπολογισμό της αζιμουθιακής διεύθυνσης της ηλεκτρικής πηγής σε σχέση με την θέση του σταθμού καταγραφής. Στο επόμενο σχήμα παρουσιάζεται η θέση των διαφόρων σημάτων, που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα, στο φασματικό χώρο. Ο όρος "quasi-dc" αναφέρεται στα ηλεκτρικά σήματα VLP τα οποία λόγω της πολύ μεγάλης περιόδου των συμπεριφέρονται "σαν συνεχές ρεύμα". | |
|