Δυσοίωνες προβλέψεις για τα δάση, που απειλούνται άμεσα με αφανισμό, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Μεγάλες δασικές εκτάσεις της Γης, εξαφανίζονται γρήγορα και μπορεί να χαθούν γρηγορότερα από όσο πιστεύεται. Αυτό αναφέρει μια έκθεση μιας περιβαλλοντικής έρευνας που έγινε από το Ινστιτούτο World Resources (WRI).
Είναι μύθος, αναφέρει η έκθεση για τα παρθένα μεγάλα δάση, σε πολλά σημεία του πλανήτη. Αντίθετα πολλά τμήματα των υποτιθέμενων δασών έχουν καταστραφεί τελείως, από αλόγιστες καταστροφές. Αυτό τονίζει ο Jonathan Lash, πρόεδρος του WRI και συμπληρώνει: Το 40% των παρθένων εκτάσεων θα χαθεί το πολύ σε 20 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020.
"Στην έρευνά μας εκτιμούσαμε ότι θα αντικρύζαμε τεράστιες παρθένες δασικές εκτάσεις. Τελικά είδαμε ότι κάτι τέτοιο είναι απλώς μύθος.", λέει ο Dirk Bryant συγγραφέας της έκθεσης.
Τέτοια παραδείγματα είναι πολλά, το τροπικό δάσος της Γκαμπόν στην Αφρική, τα δάση της Ρωσίας, τα δάση της Βόρειας Αμερικής, Αφρικής κλπ.
Το World Resources Institute, ένας μη κυβερνητικός οργανισμός, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, πραγματοποίησε ειδική μελέτη, τα τελευταία δύο έτη, που αφορά τα δάση της Βορείου Αμερικής, της Ινδονησίας, της Ρωσίας, της Αφρικής, της Χιλής και της Βενεζουέλας.
Το βασικότερο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν ότι τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν πλέον μετατραπεί σε οδικές αρτηρίες, ενώ έχουν σκαφτεί παράνομα για την δημιουργία ορυχείων και αλόγιστης υλοτομίας.
"Έχουμε χαρτογραφήσει τα μισά από τα παγκόσμια δάση λεπτομερώς και διαπιστώνουμε ότι όσο πιό στενά τα παρατηρούμε, τόσο λιγότερο άθικτα βρίσκουμε τα παλαιά δάση," είπε ο κ. Bryant.
Η πιο ανησυχητική κατάσταση είναι στη Ρωσία -τη χώρα στην οποία βρίσκονται οι μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις του κόσμου- και στην Ινδονησία. Ιδιαίτερα στην πρώτη, μόλις το ένα τέταρτο των δασών παραμένει παρθένο, ενώ στη δεύτερη η υλοτομία, οι πυρκαγιές, αλλά και η διαφθορά οδηγούν τα δάση σε αφανισμό.
Τέτοια δασικά δέντρα είναι σημαντικά στην αντίδραση της αλλαγής του κλίματος, είπε ο κ. Bryant. "Απορροφούν απέραντα ποσά άνθρακα, που, εάν αποψιλώνετε τα δάση, τα καίτε και τα υποβιβάζετε, τότε πηγαίνουν στην ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου," είπε.